Over Acai

ACAI (AH-SIGH-EE)

Acai is een heerlijke donkerpaarse bes die lijkt op een bosbes die inheems is in het Amazone-regenwoud, het meest bio-diverse ecosysteem ter wereld. De smaak wordt meestal omschreven als een rijke combinatie van bosbessen en pure chocolade. Het wordt al eeuwenlang geconsumeerd door de inheemse bevolking en het blijft het hoofdbestanddeel van het dieet in de regio. De bes (eigenlijk een steenvrucht) groeit in grote trossen, maximaal 900 per keer, aan de bovenkant van slanke acai-palmbomen, die 25 meter hoog worden. Aangezien acai zeer bederfelijk is, moet de onbewerkte vrucht binnen 24 uur na de oogst worden verwerkt en hebben alleen de aan de Amazone grenzende regio’s de afgelopen decennia baat gehad bij acai.

De populariteit van acai begon te stijgen toen werd ontdekt dat om zijn voedingswaarde te behouden deze kort na de verwerking moet worden ingevroren. Het werd in de jaren ’70 en ’80 naar de stad Rio de Janeiro gebracht door Noord-Brazilianen uit het Amazonegebied en begon geconsumeerd te worden als een natuurlijke energiebron. Voor de mensen in Rio, bekend om hun zeer actieve en gezonde levensstijl, was acai het perfecte ingrediënt. Rond deze tijd werd een andere Amazonebes genaamd guaraná, die vele decennia lang als natuurlijke energiebooster werd gebruikt, gebruikt met de bevroren acai om de beroemde acai-bowl (“açaí na tigela”) te creëren: een heerlijke en gezonde combinatie van bevroren acai’s , guaraná, vers fruit en muesli. Deze stijl van acai werd al snel erg populair bij amateur- en professionele sporters, surfers en lichaamsbewusten. Tegen het midden van de jaren 90 was acai vast onderdeel van de strandcultuur van Rio, waarbij elke bar, fitnessruimte en strandstand een robuuste handel dreef. Tegenwoordig wordt acai overal in Brazilië gegeten en gedronken en de consumptie ervan is vast onderdeel van de Braziliaanse cultuur. Het is zelfs bekend als ‘Natures Viagra’ in sommige delen van het land.

Nu staat de wetenschap achter deze magische kleine bes – het bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren (vooral omega 3), het heeft een hogere concentratie aan antioxidanten dan andere populaire bessen zoals veenbessen of bosbessen, en is ook rijk aan vezels, mineralen en vitamines (vooral calcium en vitamine E). Acai is erg arm aan suiker, dus het zal de bloedsuikerspiegel niet veranderen en is een uitstekende bron van voedingsvezels en natuurlijke energie.

Scroll naar boven

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.